Το σύστημα του συμπλέκτη στο όχημα είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά κίνησης από τον κινητήρα στο κιβώτιο ταχυτήτων και έπειτα στους τροχούς.

Το σύστημα του συμπλέκτη αποτελείται από τον δίσκο, που τις περισσότερες φορές είναι κυκλικός και αμφοτερόπλευρα διαθέτει τα λεγόμενα τακάκια. Από τη μία πλευρά έρχεται σε επαφή με το βολάν για να λάβει κίνηση από τον κινητήρα και από την άλλη έρχεται σε επαφή με το πλατό για να μεταδώσει τη κίνηση στο λεβιέ ταχυτήτων. Η πιο αναμενόμενη φθορά που μπορεί να παρατηρηθεί στο συμπλέκτη είναι η υπερθέρμανση του δίσκου που έχει ως συνέπεια την καταστροφή του.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

 • Σε κάθε αλλαγή δίσκο πλατό, θα πρέπει αλλάζεται και το ρουλεμάν, επειδή μπορεί να έχει χάσει την απόδοσή του ή να κάνει πολύ θόρυβο.
 • Το πλατό που έχει το όχημα από το εργοστάσιο παραγωγής δεν είναι ανθεκτικό σε βελτιωμένους δίσκους, γι’ αυτό θα πρέπει να αντικαθίσταται
 • Αν έχετε παρατηρήσει ότι το αυτοκίνητό σας χρειάζεται πολύ συχνά αλλαγή στον δίσκο, ίσως πρέπει να σκεφτείτε την αγορά ενός ενισχυμένου σετ από τον τεχνικό σας.

Πως θα πετύχετε καλύτερη αντοχή του συμπλέκτη στον χρόνο;

 • Πατήστε τον συμπλέκτη μόνο όταν η αλλαγή της ταχύτητας απαιτείται. Μην φέρνετε σε επαφή το αριστερό πέλμα με τον συμπλέκτη εφόσον δεν απαιτείται
 • Σε κάθε αλλαγή σχέσης ταχύτητας, να είστε προσεκτικοί και όχι απότομοι όταν αφήνετε τον συμπλέκτη
 • Μην κατεβάζετε ταχύτητα όταν ο κινητήρας έχει ήδη μεγαλώσει τις στροφές του
 • Κάθε φορά που είστε σε φανάρι μην έχετε πατημένο το αριστερό πεντάλ

Ποιος ο ρόλος του ιμάντα χρονισμού στον σύγχρονο κινητήρα;

O κυριότερος ρόλος του ιμάντα χρονισμού στους σύγχρονους κινητήρες είναι αυτός της διέγερσης των βαλβίδων του μηχανικού συνόλου. Διατηρεί τη συγχρονισμένη κίνηση μεταξύ των δύο αξόνων και φροντίζει στην αλληλεπίδραση κίνησης του εμβόλου και της διέγερσης των βαλβίδων.

Αν επέλθει ζημιά στον ιμάντα χρονισμού, τότε η βλάβη μπορεί εύκολα να επεκταθεί και στο εσωτερικό του κινητήρα. Εκεί επιβάλλεται η αλλαγή του.

Συστήματα χρονισμού – λίστα ενεργειών για τον έλεγχο

 1. Έλεγχος οδοντωτού ιμάντα και εύρεση της τελευταίας του αντικατάστασης
 2. Έχει γίνει σωστά η συντήρηση του οχήματος;
 3. Κάτω υπό ποιες συνθήκες οδηγείται το όχημα;
 4. Έλεγχος των υπόλοιπων εξαρτημάτων που σχετίζονται με τον οδοντωτό ιμάντα
 5. Ρύθμιση και μέτρηση της τάσης του ιμάντα με ειδικό όργανο
 6. Έλεγχος στον πλαστικό περιστρεφόμενο δίσκο
 7. Έλεγχος στα στεγανοποιητικά των ρουλεμάν
 8. Έλεγχος των εξαρτημάτων για διάβρωση