Κάθε πότε πρέπει να κάνω service στο αυτοκίνητό μου;

Το κάθε αυτοκίνητο χρειάζεται με διαφορετική συχνότητα τα service του, τα οποία προσδιορίζονται βάσει δύο κριτηρίων:

  1. Χιλιομετρική απόσταση από το τελευταίο service
  2. Χρονικό διάστημα από το τελευταίο service

Ανάλογα με τον κατασκευαστή και τον τύπο του αυτοκινήτου καθορίζεται και η εκάστοτε χιλιομετρική απόσταση μεταξύ στα service. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα λιπαντικά πρέπει να αλλάζονται απαραιτήτως μία φορά ετησίως.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζονται τα λάδια μηχανής ενός αυτοκινήτου;

Η συχνότητα αλλαγής των λαδιών μηχανής ενός αυτοκινήτου εξαρτάται από τον τύπο του αυτοκινήτου και φυσικά το ίδιο το λιπαντικό.

Για να επιλεχθεί το λιπαντικό, χρειάζεται να ληφθούν δύο κριτήρια υπόψιν:

  • Τα χιλιόμετρα που έχουν διανυθεί από προηγούμενη λίπανση 5.000, 7.500, 10.000, 15.000 χιλιόμετρα
  • Ο χρόνος που έχει περάσει από προηγούμενη λίπανση

Ανεξαρτήτων χιλιομέτρων και λιπαντικού όμως, τα λάδια μηχανής πρέπει να ελέγχονται και να αλλάζονται μία φορά τον χρόνο.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω τακάκια;

Για να αλλάξετε τα φρένα σας πρέπει να συνδυάζονται αρκετοί παράγοντες και μερικοί από τους πιο συχνούς και σημαντικούς είναι:

  • Τρόπος οδήγησης και συμπεριφοράς απέναντι στα φρένα
  • Τύπος και υλικό των φρενών, όπου αυτό έχει να κάνει και με τη μάρκα του οχήματος
  • Η γενικότερη κατάσταση των μερών που συναποτελούν το σύστημα πέδησης (δισκόπλακες, αναρτήσεις κ.α.)

Η κατάσταση των φρένων ελέγχεται σε όλα τα μεγάλα service, ασχέτως αν ο μάστορας τα αλλάξει. Μετά τον έλεγχο και εφόσον δεν τα έχει αλλάξει οφείλει να σας ενημερώσει για την κατάστασή τους, τον βαθμό φθορά τους και το πότε τελικά πρέπει να αλλαχθούν.

Στα περισσότερα αυτοκίνητα πλέον τα φρένα φέρουν αισθητήρες , που προειδοποιούν για την κατάστασή τους με φωτεινές ενδείξεις ή κάνοντας κάποιον ήχο.

Πότε Περνάω ΚΤΕΟ;

Από την 1/1/2007 το σύστημα τεχνικού ελέγχου οχημάτων άλλαξε. Πλέον, η ημερομηνία ελέγχου ΚΤΕΟ προκύπτει ΜΟΝΟ με βάση την ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας του.

Τα καινούργια Ε.Ι.Χ. και Φορτηγά με μικτό βάρος έως 3,5 τόνους, ελέγχονται για πρώτη φορά σε 4 χρόνια αφού εκδοθεί η πρώτη άδεια κυκλοφορίας, με εξαίρεση το Νομό Αττικής όπου γίνεται σύμφωνα με το πρόγραμμα πρόσκλησης που ανακοινώνεται από την Δ/νση Οδικής Ασφάλειας και Περιβάλλοντος του Υ.Μ.Ε.

Οι επόμενοι έλεγχοι μεταφέρονται για κάθε δύο χρόνια μετά από την ημερομηνία που αναγράφει το δελτίο τεχνικού ελέγχου. Για περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Υ.Μ.Ε.